Marjo Matikainen-Kallström: Virtaa vientiin yhdistämällä osaamista uudella tavalla!

|
Uutinen
Kuuntele

Vähäväkisen Suomen on järkevää keskittyä aloihin, joilla olemme jo valmiiksi vahvoja. Lisääksi tarvitsemme uudenlaista osaamisten yhdistämistä, sanoi Tekniikan akateemiset TEKin hallituksen puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström TEKin ja Suomen Ekonomien yhteisessä Viraa vientiin! -tapahtumassa.

Suomen Ekonomien puheenjohtaja Timo Saranpää ja TEKin puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström avasivat SuomiAreenan yhteydessä Porissa 15.5. järjestetyn tilaisuuden Virtaa vientiin!
 

– Valmiiksi vahvoilta aloilta ponnistamalla meidän on mahdollista tuoda markkinoille edelläkävijätuotteita ja saada uutta virtaa vientiin, kunhan opimme toimimaan asiakaslähtöisesti kansainvälisillä markkinoilla, Marjo Matikainen-Kallström sanoi.

Innovaatioiden kaupallistaminen on Matikainen-Kallströmin mielestä meidän suomalaisten Akilleen kantapää. Myös taidot toimia kansainvälisissä ympyröissä ja markkinoida ulkomaille ovat liian usein hakusessa.

– On siis aika nostaa ambitiotasoa uuden osaamisen kaupallistamisessa. Ajattelu, että insinööri kehittää tuotteen ja ekonomi myy sen, on mennyttä maailmaa. Asiakaslähtöisyyden ja kansainvälisen toimintakulttuurin on oltava jatkossa läpäisyperiaatteella mukana kaikessa koulutuksessa.

– Jatkossa uudet tuotteet on saatava markkinoille nopeammin ja taitavammin. Menestymme vain, jos pystymme olemaan jatkuvasti edellä kilpailijoitamme!

Suomen Ekonomien puheenjohtaja Timo Saranpää muistutti, että panostaminen myyntiin ja markkinointiin ei ole yritykselle kulu vaan investointi.

Yliopistojen ja yritysten viisaat päät yhteen!

Matikainen-Kallströmin mukaan perusteellista analyysia Suomen potentiaalisimmista vientialoista ei ole toistaiseksi tehty.

– Suomen hallitus on ihan oikein tunnistanut digitalisaation, puhtaat ratkaisut ja biotalouden kasvun kärjiksi. Mutta on meillä muutakin. Lääketieteellisen teknologian vienti kasvaa jo vauhdikkaasti. Tietoliikennetekniikan laitteet ja ohjelmistot, 5G, nanoteknologia, telemetriikka ja sen sovellukset, tehoelektroniikka, mekatroniikka ja erikoisajoneuvot – näissä kaikissa Suomella on kansainvälisen luokan tutkimusta ja osaamista. 

– Myös tulevaisuuden palvelut vaativat teknologista osaamista – sekä niiden suunnittelu että toteutus, Matikainen-Kallström huomauttaa.

– Insinööritieteet ovat jos mitkä tulevaisuuden ala. Niihin on myös jatkossa uskallettava panostaa, jos halutaan pitää Suomi nousussa.

TEKin mielestä hallituksen strategisessa ohjelmassa luvatut lisäpanostukset kärkihankkeisiin on kanavoitava kohteisiin, joissa yliopistot ja yritykset yhdistävät parhaan osaamisensa.

– Aiemmat kokemukset ja tulokset teollisuuden ja yliopistojen yhteistyöstä kannattaa hyödyntää täysimittaisesti ja hitsata niiden osaaminen yhteen, Matikainen-Kallström painotti.

TEKin ja Suomen Ekonomien Virtaa vientiin! -tilaisuus veti Porin Suomalaisen klubin juhalsalin täyteen.

Tamperelaisista diplomi-insinööreistä ja teekkareista koostuva teatteriryhmä Iloinen Mursu esitti kohtauksia työelämän markkinointitilanteista. Hands On Solutionin kahden miehen tiimin ensiesittäytyminen kansainvälisillä messuilla ei mennyt ihan kuin Strömsössä. Yleisöltä pyydettiin ehdotuksia, miten homma hoidettaisiin jatkossa paremmin. Yksi vastaus oli, että riittävän tuoteasiantuntemuksen varmistamiseksi tuotteen suunnitelleen insinöörin pitää lähteä mukaan messuille.

Myös Tami Tammisella oli valmis vastaus teatteriryhmän kysmykseen, miten insinööristä tehdään parempi myyntimies: "Ihan aluksi, siirry värikkäämpään pukeutumiseen!"