AY – EVVK?

|
Uutinen
Kuuntele

Jopa politiikka kiinnostaa teekkaria enemmän kuin ammattijärjestö, tuumaa valtakunnan ykkösteekkari Karppanen.

- Kahdenkymmenen vuoden päästä meillä on vielä liitto, mutta pienempi ja paljon vähemmän vaikuttava. Näin käy, jos vastavalmistuneiden jäsenpitoa ei pystytä reilusti parantamaan. Se olisi sääli, koska TEK tekee niin paljon merkittävää työtä. Jos TEKiä ei olisi, niin kuka sitten puhuisi tekniikan ja sitä edustavan ammattikunnan merkityksestä?

Kilta, ylioppilaskunta, teekkarivaliokunta, TEKin hallitus… Markus Karppanen on kulkenut perinteisen tien valtakunnan ykkösteekkariksi, eli teekkarivaliokunnan puheen­johtajaksi.

– Ennen oli tapana kuulua kirkkoon ja ammattijärjestöön. Nykyään mikään ei ole itsestään selvää, ihmiset ovat individualisteja. Tämä on kaikkien ammatti­järjestöjen isoin haaste. Meidän täytyy pystyä osoittamaan insinöörimäisesti ja faktapohjalta jäsenmaksun hyödyt.

– Esimerkiksi ura- ja lakipalvelut ovat todella korkeatasoisia ja jäsentä auttavia palveluja, joita pitäisi saada paremmin ihmisten tietoisuuteen. Tämä on vaikeaa, koska keskiverto­teekkaria eivät ammattijärjestöt tai työmarkkina-asiat juuri kiinnosta. Jopa politiikka kiinnostaa enemmän, Karppanen murjaisee.

– Moni opiskelija ajattelee, että systeemi toimii riippumatta siitä, onko itse mukana vai ei.

– Työsopimus on vain yksi sivu, koska joku fiksu on neuvotellut TESin, jota sovelletaan. Voidaan luottaa siihen, ettei työnantaja kuseta, koska edelliset sukupolvet ovat neuvotelleet työsopimukset ja työelämän pelisäännöt. Ajatellaan, ettei tarvitse liittyä liittoon kun asiat ovat sen verran hyvin. Jossain vaiheessa uhkaa käydä niin, että liiton edustama kriittinen massa ei riitä ja neuvotteluvoima hiipuu.

– TEKin hallituksessa minulle selvisi, miten paljon koko ajan neuvotellaan esimerkiksi työehdoista. Suuri yleisö ei tajua tätä. Minulle oli yllätys, että on edelleen isoja aloja kuten metsä­teollisuus, joilta puuttuu kokonaan työehto­sopimus.

Karppasen mielestä TEKin hallinto ei ole kovin raskas tai jähmeä.

– Mutta jos tulevaisuuden nuoriso on sitä mieltä, että TEK on liian iso ja tarjoaa vääriä asioita, pitää muuttua. On tarjottava houkuttelevia, matalan kynnyksen palveluja esimerkiksi verkossa. Todellakin toivon että TEK on se edellä­kävijä, joka korulauseissa mainitaan. Että olemme ensimmäisiä liittoja, joka pystyy kääntämään kurssia. On satsattava markkinointiin, jotta jengi tajuaisi, että tämä on tärkeä juttu!