Kerro CV:ssä työhistoriastasi riittävästi

|
Uutinen
Kuuntele

Usein CV:n lukee ensin rekrytoija ja osaamisen täytyy avautua myös hänelle, ei ainoastaan toiselle saman alan asiantuntijalle, neuvoo Elisa Karumo ABB:lta.

Soitamme tämän kevään aikana viikoittain rekrytoinnin ammattilaisille ja kysymme heiltä pari työnhakuun liittyvää kysymystä.

Tällä kertaa puhelimeen vastasi ABB:lta Elisa Karumo, joka työskentelee tittelillä Recruitment Consultant.
 

Miten luet hakijan CV:n?

– Yritän nähdä mahdollisimman nopeasti, onko hakijalla sitä osaamista, jota olemme etsimässä avoimena olevaan tehtävään.

– Jos CV:stä löytyy kiinnostavaa sisältöä nopean ensimmäisen silmäilyn perusteella, luen sen uudelleen tarkemmin ja siinä tapauksessa luen myös hakemuksen.


Mitä vinkkejä haluaisit antaa lukijoille CV:n kirjoittamiseen?

– Kerro osaamisestasi ja työhistoriastasi riittävästi. On turhauttavaa lukea CV:tä, jossa työhistoria on kuitattu pelkästään yrityksen nimellä ja tehtävänimikkeellä. Vastuualueesta on tärkeä kertoa oleelliset asiat ja yrityksestä toimiala, kokoluokka ja mahdollisesti tärkeimmät tuotteet. Näin oma osaaminen välittyy paremmin, ja rekrytoija osaa laittaa sen oikeaan kontekstiin, mikä helpottaa merkittävästi hakijan kokemuksen relevanttiuden arvioimista.

– Lyhenteitä ja pelkkien teknisten termien käyttöä tehtävänkuvauksissa kannattaa välttää. Usein CV:n lukee ensin rekrytoija (näin on myös ABB:lla) ja osaamisen täytyy avautua myös hänelle, ei ainoastaan toiselle saman alan asiantuntijalle.

– Lyhyt muutaman lauseen tiivistelmä on ihan toimiva CV:n alussa, mutta sen ei pitäisi olla pelkkä lista adjektiiveja. Tila kannattaa käyttää teknisen ydinosaaminen esiin tuomiseen.


Graafinen vai perinteinen CV?

– Itse preferoin perinteistä CV:tä, sillä se on helpompi lukea. Graafisia CV:eitä on joskus hankala hahmottaa. Pientä graafista ilmettä voi olla, mutta aina kannattaa luetuttaa CV jollakin toisella, mielellään kriittisellä eri alan ihmisellä, ja varmistaa, että se on selkeä. Kuva on hyvä olla.
 

Mitä vinkkejä sinulla on hakemuksen kirjoittamiseen?

– On ensisijaisesti hakijan tehtävä miettiä, miten hänen osaamisensa soveltuu haettavana olevan tehtävän vaatimuksiin ja tuoda se selkeästi esille. Tämä on hänen oma etunsa, ei vain rekrytoijan työn helpottamista, sillä se lisää merkittävästi hakemuksen myyvyyttä.

Hakija on itse oman kompetenssinsa asiantuntija. Jos hakuilmoituksen perusteella jää epäselvyyksiä haettavana olevan tehtävän vaatimuksista tai vaikka siitä, mille tasolle se asettuu organisaatiossa, kannattaa soittaa rekrytoivalla esimiehelle, jonka yhteystiedot on ainakin ABB:n työpaikkailmoituksissa mainittu aina.

TEKin CV-klinikka

TEKin CV-klinikalla voit työskennellä itsenäisesti ohjeita hyödyntäen. Jo niillä saat tehostettua CV:täsi merkittävästi.

Omatoimisen työskentelyn jälkeen saat halutessasi lisäksi henkilökohtaiset kommentit CV:hesi TEKin uravalmentajilta. Uravalmentajat voivat kommentoida myös työhakemustasi ja LinkedIn -profiiliasi.
 


Soitimme rekrytoijalle -sarjan muut jutut: