Tuulivoima vaatii myös paikallista osaamista

|
Uutinen
Kuuntele

Nokian puhelintoiminnan kasvattama diplomi-insinööri Pasi Tammivaara vaihtoi tietotekniikan tuulivoiman 2007. Hänen seuraava työmaansa ovat tuulivoimahankkeet Allianz Partnersin kanssa Lapualla ja IKEAn kanssa Kemin Ajoksessa.

Pasi Tammivaarasta, 48,  - tuttujen kesken Pata - uhkasi tulla ikiteekkari, kun Nokia nappasi hänet opiskelupenkiltä Oulun yliopistosta räsähdysmäisesti kasvavaan puhelinliiketoimintaansa 1995.

Mutta 2003 Pata otti itseään niskasta kiinni, hankki puuttuvien perusmatematiikan materiaalin, kävi pari kurssia ja valmistui viimein. Diplomityö oli tehty jo 1995.

Hän kehuu Nokian antamaa oppia (62 kurssia kuudessa vuodessa), joka täydensi hyvin DI-koulutuksen antamaa yleissivistystä.

Suorahakukonsultin soitto katkaisi Nokia-uran. Mutta päätös lähteä mukaan aivan vieraalle alalle hirvitti.

– Headhunter soitti ja kieltäydyin kaksi kertaa. Mutta soittaja tähdensi projektijohtamisen ominaisuuksia, joita olin hankkinut. Kolmannella kerralla ajattelin, että kokeillaan kolme kuukautta. Sillä kokeilutiellä olen edelleen, Pata naurahtaa.


Intian opit veivät ojaan

Pata aloitti tuulivoimayhtiö Winwindissä, jonka pääomistaja oli rikas intialaisperhe. Oulussa vuonna 2000 perustettu firma laajeni nopeasti. Yhtiön tuulivoimaloita oli Suomessa Kemissä, Kokkolassa, Kristiinankaupungissa, Haminassa, Oulussa, Oulunsalossa ja Porissa. Winwindin voimalat tuottavat sähköä myös Intiassa, Kiinassa, Portugalissa, Ranskassa, Ruotsissa, Tšekissä ja Virossa.

Vuoden 2009 lopussa Winwindin markkinaosuus Suomen tuulivoimamarkkinoista oli 42 prosenttia. Neljä vuotta myöhemmin yhtiö meni kuitenkin konkurssiin.

– Sähkön tekeminen tuulesta on aina vaikeaa. Mutta Winwindissä jokainen tuulivoimala oli omanlaisensa, koska yksittäisen voimalan kehitystyötä ei lopetettu, tuotetta ei jäädytetty koskaan, kuvailee Pata.

Lopulta Winwindissä oli 64 erilaista tuulivoimalaa - siis näitä tuulimyllyn näköistä sähköntuottajaa - ympäri Eurooppaa. Katastrofin siemenet oli kylvetty, ja pian erilaisten tuulivoimaloiden huolto- ja ylläpito kävi mahdottomaksi. Patan 2007 alkanut ura Winwindissä läheni loppuaan 2010.

– Yritin ehdottaa parannuksia omistajalle. Laskin että ehdotuksia oli yhteensä 70. Intialainen omistaja sanoi: "Älä sinä Pata mieti muutoksia, me täällä johdossa hoidamme miettimisen." Silloin päätin lähteä.


IKEA: muutakin kuin huonekaluja

Pasi Tammivaara työskentelee ruotsalaisessa tuulivoiman rakentamisen ja ylläpidon tuulivoimayrityksessä OX2:ssa. Kevyellä organisaatiolla ja alihankkijoilla toimiva OX2 rakentaa huonekalujätti IKEAlle tuulivoimapuiston Kemin Ajokseen.

Puistoon tulee 13 tuulivoimalaitostasta, joiden odotetaan tuottavan noin 160 gigawattituntia vuodessa. Tieltä puretaan Innopowerin omistamat Winwindin entiset 10 tuulivoimalaa. Projekti on IKEAn ensimmäinen tuulivoimainvestointi Suomen markkinoilla. Kauppa on neljäs lajissaan yhtiöiden välillä.

Miksi toimivat voimalat puretaan?

– Ne ovat kovin erilaisia ja jääneet auttamatta ajastaan jälkeen. Viimeiset viisi vuotta ovat olleet tuulivoimateknologiassa valtaisa kehityskaari.

– Nykyisellä rapsutuksella 3 megawatin voimalat toimivat joten kuten. Meidän uusien nykyaikaisten voimaloiden tuotto-odotukset ja käyttövarmuus ovat aivan toista luokkaa, Tammivaara kertoo.

IKEAn sijoitukset tuulivoimaan ovat mittavat Pohjoismaissa, ja Tammivaara on innoissaan yhtiön konseptista. IKEA tekee kauppaa paitsi huonekaluilla ja tuulisähköllä, myös kiinteistöillä. IKEA käyttää myymälöissään tuulisähköä ja myy ylijäämäsähkön markkinoille. Tämä tietää OX2:lle töitä rakennuttamisessa ja myös voimaloiden käyttämisessä.

OX2:n resurssit eivät yksin mitenkään riittäisi rahoitukseen, rakentamiseen ja voimaloiden operointiin. Siihen tarvitaan ison IKEAn varoja ja hyviä yhteistyökumppaneita.

– OX2 tuottaa noin viidenneksen Ruotsin tuulivoimasähköstä. Tavoittelemme samaa Suomessa. Meillä on 2 500 megawatin uusiutuvan energian tariffi valtiolta. Nykyinen osuutemme on 63 megawattia, 2,5 prosenttia. Eli matkaa on vielä kosolti, Tammivaara sanoo.

Kolmea lapaa pyörittävä laitos ei ole tuulimylly vaan tuulivoimala. - Tuulimylly on se, joka jauhaa viljaa. Me jauhamme tuulesta sähköä, Pasi Tammivaara sanoo.
 

Innostavaa ruotsalaista sulavuutta

Miten intialaisen toimintakulttuurin karaisema suomalaisinsinööri on sopeutunut ruotsalaiseen keveän pirskahtelevaan toimintatapaan?

Tammivaara nauraa ja kehuu ruotsalaisia pomoja vaativiksi mutta reiluiksi. Hän käyttää etunimeä OX2:n omistajista toimitusjohtaja Johan Ihrfeltistä ja Thomas von Otterista.

Siis taas tätä ärsyttävää ruotsalaista bisnesosaamista, jossa rikastutaan hyvän käytöksen, rentouden ja toisten rahojen avulla. Eikö se käy hermoille?

– Ei, päinvastoin se on innostavaa. Johan ja Thomas ottavat aina positiivisen otteen asioihin. Heidän kanssaan on hienoa työskennellä, oikeasti. Ja tuulivoiman kehittämisessä on sopivasti haasteita, Tammivaara vakuuttaa.
 

IKEA rynnii uusioenergiaan

IKEA ilmoitti tammikuussa, että se aikoo ostaa OX2-konsulttiyrityksen tulevan 160 megawatin tuulivoimapuiston Kemistä.

Yhtiön mukaan investoinnin myötä Suomen IKEA tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa kaikissa Suomen toiminnoissaan. Tavoitteena on, että Suomen IKEAn oma tuulivoimatuotanto alkaa vuonna 2017, kun kunnostustyöt valmistuvat ja tuulipuisto siirtyy sen omistukseen.

– Tulemme tuottamaan tuulivoimalla uusiutuvaa energiaa vähintään yhtä paljon kuin kaikki tavaratalomme ja muut toimintomme kuluttavat Suomessa. Haluamme olla maailmanlaajuisesti energiaomavarainen vuoden 2020 loppuun mennessä, kertoo IKEA Suomen maajohtaja Lars Midttun tiedotteessaan.

IKEA Suomen rahoittaman uudistushankkeen valmistuttua tuulivoimaa tuotetaan Kemin Ajoksen tuulipuistossa. Tuotantomäärä (160 GWh vuodessa) vastaa noin 32 000 suomalaisen kotitalouden energiantarvetta vuodessa. Vastaavan määrän tuottaminen hiilellä aiheuttaisi 126 400 tonnin hiilidioksidipäästöt. Tämä vastaa noin 39 000 auton päästöjä.

IKEA-konserni ilmoittaa investoineensa uusiutuvaan energiaan 1,5 miljardia euroa vuodesta 2009 lähtien. Se on kertonut investoivansa lisäksi 600 miljoonaa euroa tuulivoimaan ja aurinkoenergiaan vuoteen 2020 mennessä. IKEA-konsernin tavoitteena on olla energiaomavarainen vuonna 2020, kun se nyt tuottaa itse uusiutuvaa energiaa hieman yli puolet toimintojensa energiankulutuksesta.

 

Avainsanat: