TEKbaro

Minne meiltä katosi innovaatiovetoisen kasvun ymmärrys? Ja miten Tanskakin meni meistä ohi ihan heittämällä?

VTT kehitti TEKin toimeksiannosta teknologiabarometrin mittaamaan maamme teknistieteellistä tilaa. TEKbaron 2017 tulokset esitellään kolmessa tilaisuudessa: 18.1. Helsingissä, 25.1. Tampereella ja 1.2. Oulussa.

TEKbaro 2017 englanniksi: Technologybarometer 2017

TEKBARO KUVAA OSAAMISEN KEHITYSTÄ

Barometriä on julkaistu vuodesta 2004 alkaen. Teknologiabarometri on taloudellisen suhdannebarometrin kaltainen mittari, joka kuvaa osaamisen kehitystä pidemmällä aikavälillä. Teknologiabarometri koostuu yhteensä 12 indikaattorista eli mittarista, joiden kokonaisuudesta muodostuu indeksinomainen tunnusluku mittamaan maamme kulloistakin teknologian tilaa. Eri ajankohtina tehtyjen barometrimittausten tuloksia voidaan seurata ja vertailla toisiinsa.

Vertailumaat ovat Ruotsi, Tanska, Alankomaat, Saksa, Iso Britannia, Yhdysvallat ja Japani. Vuodesta 2014 mukana vertailussa on myös Etelä-Korea.

Teknologiabarometri kehitettiin apuvälineeksi teknologioiden, osaamisen ja voimavarojen kehittämiseen ja suuntaamiseen. Nämä ratkaisut ovat tulevaisuuden kilpailukyvyn ydinkysymyksiä. Maamme hyvinvointi ja kilpailuasema kansakuntien kärkikaartissa rakentuu niiden varaan.

TEKbaro 2014

Uutena maana Teknologiabarometrissa mukana oleva Etelä-Korea nousee yhdeksän maan vertailussa kärkeen monella mittarilla.

Uutena maana Teknologiabarometrissa mukana oleva Etelä-Korea nousee yhdeksän maan vertailussa kärkeen monella mittarilla.  Esimerkiksi t&k-investoinneissa Korea on vertailumaista paras ja on edelleen nousu-uralla. Korkean teknologian osuus viennistä on Koreassa lähes 30 prosenttia. Suomessa korkean teknologian viennin osuus on pudonnut rajusti, noin 7 prosenttiin.

Tietoyhteiskuntana Suomi on selvästi Koreaa ja Ruotsia jäljessä. Mittareina olivat edellä mainitut t&k-investoinnit ja lisäksi tieto- ja viestintätekniikan käyttö sekä uuden tiedon soveltaminen. Korea on vertailumaiden paras myös kotitalouksien Internet- ja laajakaistayhteyksien yleisyydessä ja se on kärkitasoa myös Internetin käyttöasteessa koko väestön keskuudessa. Lue lisää TEK-lehdestä

Edellisen, vuonna 2012 julkaistun, barometrin jälkeen on tapahtunut paljon: ICT-alan rakennemuutos, uudet PISA-tulokset, uudet GEM-tulokset jne. Kuinka tämä kaikki heijastuu Suomen asemaan kansainvälisessä vertailussa

Aiemmat julkaisut

TEKbaro 2012

Suomen talouskasvu uhattuna - kasvumoottori koottava uudelleen

TEKbaro 2012 (pdf)
Technology Barometer 2012 (pdf)
Uutinen: Suomen talouskasvu uhattuna

TEKbaro 2010

Suomi sijoittuu kakkoseksi Ruotsin jälkeen teknologiabarometrin tietoyhteiskuntakehityksen kokonaisindikaattorissa.

TEKbaro 2010 (pdf)
Tiedote: Suomen tietoyhteiskuntakehitys polkee paikallaan

TEKbaro 2007

Tieto- ja viestintäteknologian soveltaminen kangertelee, yrittäjyyden toimintaympäristö kohentumassa.

Lataa TEKbaro 2007 (pdf)
Technology Barometer 2007 (pdf)

TEKbaro 2005

 

Suomi luisumassa tiedon alkutuottajaksi - kilpailukyky vaarassa.

TEKbaro 2005 pdf

 

TEKbaro 2004

 

Suomi jää maakohtaisessa vertailussa tietoyhteiskunnan alkutuottajaksi.

TEKbaro 2004
Technology barometer 2004

Asiasanat: