Lähdössä töihin Chileen?

|
Uutinen
Kuuntele

Lue Chilessä työskentelevän Einari Ojalan vinkit kielitaidosta perheonneen.

Vaikka jokainen ulkomaille suuntaava työntekijä on erilainen, on joitakin perusasioita, jotka on syytä tietää. Tässä ex-ekspatin, nykyisen paikallisella sopimuksella työskentelevän Einari Ojalan viisi pointtia Chileen tai muualle Latinalaiseen Amerikkaan lähtevälle.

1. Etelä-Amerikassa ei pärjää vain englannilla 

Etelä-Amerikan espanjan puhekielen oppii melko nopeasti, sillä espanja ei ole kovin vaikeaa suomenkieliselle. Sanaston ja kieliopin opiskelu ennen matkaa lyhentää toki oppimisaikaa, ja Ojala kiittääkin TKK:ta hyvästä opetuksesta. Chilen espanjan ymmärtämistä vaikeuttavat monet paikalliset slangisanat ja sanonnat sekä välillä epäselvä ääntämys. Useat kirjaimet putoavat pois paikallisessa puheessa kuten suomen puhekielessäkin. Portugalia tarvitaan Brasiliassa, mutta sielläkin hyvä espanjan pohja auttaa, sillä portugalinkieliset yleensä ymmärtävät hyvin espanjaa.

2. Katoliset maat ovat Pohjoismaita muodollisempia

Ne ovat myös hierarkkisempia sekä tarkempia käytöstavoista ja nyansseista. Kannattaa tutustua paikalliseen kulttuuriin ja tapoihin, koska niiden osaamisella on suuri merkitys työelämässä pärjäämiselle. Suomalainen suorasukaisuus voi tuntua paikallisista töksähtävältä.

3. Ei kannata yrittää kasvattaa eteläamerikkalaisista suomalaisia

Vaikka al tiro [heti, oitis] on täällä yleisimpiä toteamuksia, chileläiset myös osaavat olla täsmällisiä ja tehokkaita. Chile ei ole mikään mañana-maa, vaan ehkä Etelä-Amerikan eurooppalaistyylisin paikka. Byrokratiaa täällä on tosin enemmän kuin Suomessa, mutta siihen täytyy tottua.

4. Vaikka Suomi on pärjännyt todella hyvin…

…Nokian nousu, peliyhtiöiden menestys ja niin edelleen – ja varsinkin Suomen koulutusmallia pidetään Chilessä jonkinlaisena esimerkkinä, ei turhaan ammatilliseen ylemmyydentuntoon ole aihetta. Kaivostoiminnassa maa on maailman huippua, ja monilla muillakin elämänaloilla törmää korkeaan osaamiseen.

5. Perhe on paras

Työmatkalaisen kannattaa miettiä asioita etukäteen koko perheen kannalta. Jos perhe ei viihdy ulkomailla, niin sitten ei asioista tule mitään, vaikka työpaikka olisi kuinka mieluinen.

Laamansukuiset vikunjat laiduntavat Laucan luonnonpuistossa 4500 metrin korkeudella merenpinnasta lähellä Bolivian rajaa.  - Ajomatka puistoon kestää rannikolta Arican kaupungista noin kolme tuntia, ja nopean nousun huomaa päänsärkynä, Einari Ojala kertoo. (Kuva: Einari Ojala)

 

Avainsanat: